با اعتراض یونان به کمپین اخیر گردشگری ترکیه به نام «ترک اژه»، چیزی که به عنوان یک تبلیغات عادی گردشگری بود، اکنون به یک موضوع ژئوپلیتیک منطقه ای تبدیل شده است. با در نظر داشتن اینکه این دو کشور در سال ۲۰۲۳ باید مردم را به پای صندوق های رای ببرند، این موضوع برای هر دو حزب حاکم در دو سوی دریای اژه می تواند تنش بزرگی باشد.
یونان و ترکیه دوباره با هم بحث و مناقشه می کنند و این بار کمپین توریستی ترکیه که اخیراً به اسم «ترک اژه» منتشر شده است، عصبانیت متحدش در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را برانگیخته است.
در شرایط عادی، آنچه که ممکن بود یک کمپین تبلیغاتی معمولی تلقی شود، اکنون توسط یونان به عنوان یک روایت مداخله جویانه ترکی برای مشروعیت بخشیدن به ادعاهای چند دهه ای ترک ها در مورد دریای اژه تفسیر می شود.
مقامات آتن به ویژه از موافقت دفتر مالکیت معنوی اتحادیه اروپا با درخواست ترکیه برای ثبت رسمی علامت تجاری اصطلاح «ترک اژه» عصبانی شده اند. کیریاکوس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان گفت: «بعضی ها… خیلی ساده و بی خیال، کار خود را به خوبی انجام نداده اند.»
آندریاس پاپاتئودورو، استاد دانشگاه اژه یونان، در یک مصاحبه گفت: در حالی که هر کسی که منافع قانونی خود را دارد ممکن است برای یک ثبت علامت تجاری در دفتر مالکیت معنوی اتحادیه اروپا درخواست دهد، این موضوع به دلیل ادعاهای غیرمجاز ترکیه در مورد جزایر یونان پیچیده شده است.
پاپاتئودورو ضمن تاکید بر اینکه سواحل شرقی دریای اژه متعلق به ترکیه است، گفت که اگر آنکارا به موضوع گردشگری چسبیده بود، این موضوع در این حد تشدید نمی شد. او گفت: «این ترکیب موضوع گردشگری با ژئوپلیتیک و سیاست شرایط را پیچیده کرده است.»
و البته، این موضوع در زمینه ی انتخابات قریب الوقوع در هر دو کشور در سال 2023 نیز اهمیت زیادی پیدا می کند. در حالی که هر دو دولت شایعات مربوط به انتخابات زودهنگام را رد کرده اند، موضوع دریای اژه قطعاً به افزایش محبوبیت احزاب حاکم برای برد انتخابات کمک خواهد کرد.
برکای ماندیراچی، تحلیلگر ارشد ترکیه در گروه بین المللی بحران گفت: پیش از انتخابات، رهبران هر دو کشور ممکن است امیدوار باشند که با بزرگ نمایی خودشان از مزایایی که برایشان در انتخابات دارد بهره مند شوند. او همچنین افزود: «بااین حال، این کار می تواند با فعالیت نظامی بیشتر در بخش دریایی و هوایی اژه نیز خطرناک شود.»
پشت پرده مناقشه دریای اژه بین ترکیه و یونان چه خبر است؟
بحث بین ترکیه و یونان تقریباً به پنج دهه قبل بر می گردد و ریشه در ادعاهای حاکمیتی و رقابتی بر سر مناطق دریایی، حریم هوایی و همچنین جزایر دریای اژه دارد.
تنش ها در دریای اژه همیشه تهدیدی برای جنگ بین متحدان ناتو بوده است.
ماندیراچی در ادامه صحبت هایش توضیح داد: «کشف منابع هیدروکربنی در سواحل قبرس، و همچنین قرارداد دریایی ترکیه با لیبی که در اواخر سال ۲۰۱۹ منعقد شد، به پیچیدگی های این بحث ها افزوده است.»
این موضوع در تابستان ۲۰۲۰ و همچنین در سال ۲۰۲۲بعد از مذاکراتی دوباره در وضعیت بحرانی قرار گرفته است.
در گزارشی که گروه بحران بین المللی منتشر کرده، میتوان به نگرانی ها در مورد این مناقشه بیشتر پی برد: «ایالات متحده که زمانی حافظ صلح فعال در منطقه بوده است، دیگر به اندازه قبل توجه ای به بحران های این منطقه ندارد.»
درگیری گردشگری و ژئوپلیتیک دو همسایه
بااین حال، افراد فعال در این صنعت تداخل صنعت گردشگری و موقعیت ژئوپلیتیک ایجاد شده، تعجب نکرده اند. مخصوصاً زمانی که گردشگری تا امروز برای ترویج دوستی و ارتباط صلح آمیز بین این دو کشور موفق عمل کرده است.
دیمیتریس پالایوگیانیس، بنیان گذار زوربابوک، گفت: «واقعاً مایه ی تاسف است که این روزها پای گردشگری به چنین بحث هایی کشیده شده است. فلسفه و هدف والای گردشگری این است که در خدمت تحکیم پیوند مردم، فرهنگ ها و تجلیل از تجربیات منحصر به فرد باشد.»
پالئوگیانیس که همچنین مشاور هیئت مدیره انجمن جهانی گردشگری برای فرهنگ و میراث کشورها است، گفت که تنش ژئوپلیتیک فعلی سناریوی گردشگری را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
منطقه دریای اژه یک منبع حیاتی برای صنعت گردشگری در هر دو کشور است.
در ترکیه، رکود اقتصادی مقامات را مجبور کرده تا اقداماتی را برای جذب گردشگران بیشتر برای فصل تابستان انجام دهند، که این کار به جذب ارز خارجی بیشتر نیز کمک می کند. به گفته ماندیراچی: «یونان و جزایرش همواره رقابت مستقیمی با گردشگری ترکیه دارند.»
کاهش ارزش لیر ترکیه در چند سال اخیر، ترکیه را به مقصد ارزان تری تبدیل کرده است. پروفسور پاپاتئودورو معتقد است که ترکیه به وضوح می خواهد از این موضوع استفاده کند و نشان دهد که دریا و خورشیدی شبیه به یونان دارد.
به گفته او: «اژه یک نام تجاری بسیار قوی است و ترکیه می خواهد از این موضوع به بهترین شکل استفاده کند.»
پالیوگیانیس ضمن اذعان به اینکه واژه «اژه» ارتباط قوی و همیشگی با گردشگری دارد، گفت که جزایر دریای اژه نام های تجاری در سطح جهانی هستند. او همچنین افزود: «هر وقت که صحبت از بازدید از دریای اژه می شود، اکثر مسافران، جزایر سفید رنگ یونان و تابستان منحصر به فرد یونان را در نظر میگیرند که مقصد گردشگری اصلی کشور ما برای بیش از ۶۰ سال بوده است.»
افق سکگین، مدیر ارشد بازاریابی سایت رزرو مسافرتی حلال بوکینگ در ترکیه نیز معتقد است که شرکت های مسافرتی مدت هاست که از اصطلاح «اژه ترکیه ای» استفاده می کنند.
سکگین گفت: «در زمان فروش سفرهای خاص مانند مناطق مارماریس، بدروم، کوش آداسی و چسمه، اغلب از واژه اژه ترکیه ای استفاده می کنیم، همانطور که جزایری مانند رودس یا سانتورینی را به عنوان اژه یونانی معرفی می کنیم.»
علاوه بر این، این دو کشور منبع بازار گردشگری یکدیگر نیز هستند. جزایر یونانی در منطقه دریای اژه شمالی مانند خیوس یا لسبوس، به گردشگرانی که از ترکیه خارج می شوند متکی است، درحالی که بسیاری از یونانی ها برای گردشگری تاریخی یا میراثی به ترکیه سفر می کنند.
پاپاتئودورو خاطرنشان کرد: «تورهای سفری که بتوانند جزایر یونانی با مقصد های ترکیه ای، مانند بدروم، کوش آداسی و آنتالیا را باهم ترکیب کنند، می توانند بهترین انتخاب برای گردشگران باشند.»
سکگین گفت: بسیار مهم است که اختلافات بین دو کشور در مورد قبرس و تلاش ها برای به عقب انداختنش بالاخره حل شود، مخصوصاً حالا که درگیری های بین اوکراین و روسیه رخ داده است این امر حیاتی تر نیز شده است.
او همچنین گفت: «هر دو کشور متحد ناتو هستند و ازنظر فرهنگی و تاریخی بسیار بیشتر از آن چیزی که فکر می کنید، مشترک هستند و گردشگری باید به عنوان کلید حل و فصل این بحران منطقه ای مورد توافق قرار گیرد.»
7 پاسخ
دقیقا به همین صورته واقعا بین ترک ها و یونانی ها مشکل زیاد هست. مردمش با هم بد نیستن خیلی میرن و میان به کشورهای هم دیگه. ولی سر یکسری موارد اینجوری مشکل دارند واقعا.
ولی برای مسافر خوبه چون آفر های متنوع تری در رقابت با هم میدن.
این اختلافشون البته تاثیری روی مسافران ما نداشته حتی مسافرانی که به شهرهای ساحلی میروند. ولی رقابت بین آژانس های ترک و یونانی رو زیاد کرده خیلی
قطعا رقابت زیادی ایجاد شده و منجر به یک تبادل بین کشورها در حوزه گردشگری برای حل مساله گردیده است
جالب بود کاش کلیپ ویدیویی که بینشون اختلاف ایجاد کرده رو هم بگذارید تا مشخص باشه دقیقا بر سر چی دوباره مجادله دارند. فقط اگر میشه روی یوتوب نباشه که بتونیم راحت ببینیم
با سلام. در صورت امکان حتما ویدیوی اصلی منتشر شده در وبسایت . در هیمن بلاگ بارگزاری خواهد شد.
خیلی برام جالب است که ببینم این مساله روی آمار گردشگری دو کشور به عنوان قطب های گردشگری مدیترانه چه اثری خواهد گذاشت و به چه نحوی رقابت خواهند کرد. سیاست های بازاریابی شون به خصوص برای مسافران اروپایی و متومل چطوری میشه
اتفاقا با توجه به برخورد حرفه ای و نگاه تخصصی به بازاریابی در حوزه گردشگری این کشورها باعث رشد گردشگری دو کشور خواهد شد شاید برای تبادلات گردشگر ترک و یوانی به مشکل بر بخورند اما قطعا بازاری پر رونق برای دیگر کشورها و وورد مسافران از اقصی نقاط جهان ایجاد خواهد شد