یکی از اصطلاحاتی که به دایره لغات صنعت گردشگری اضافه شده است، مسافر لاکچری یا Luxury Traveller است. افرادی ثروتمند که از لوکس ترین امکانات گردشگری هر منطقه به ویژه مناطق اصلی توریسم بین المللی استفاده می کنند.
علاقه ویژه به مقاصد مهم و بین المللی گردشگری از خصوصیات مسافران سرمایه دار و لاکچری است. شاید این گروه درصد زیادی از کل گردش مالی بازار گردشگری را تشکیل ندهند، اما قدرت بالای خرید این افراد، باعث ایجاد درآمد حقیقی یا Susbstantial Revenue برای اقتصاد مقصد گردشگری مورد نظر می شود.
یک گزارش تحقیقی درباره شفافیت بازار گردشگری، ارزش هتلهای لوکس بین المللی را معادل 183 میلیارد دلار آمریکا ارزش گذاری کرده، البته انتظار میرود که این مبلغ تا 304رقم میلیارد دلار تا اواخر سال 2031 نیز افزایش یابد.
البته باید توجه داشت همه گیری بیماری کووید 19 در این سالها موجب تشدید نابرابری توریسم در سطح جهانی شد، به این معنا که کارشناسان گردشگری در مناطق مختلف باید تلاش خود را بیشتر کنند تا این گروه افراد با درآمد بالا را که در حال افزایش هستند، جذب نمایند، یادتان باشد که درآمد بالای این افراد، بهترین دلیل برای جذبشان است.
تعاریف مختلفی برای مسافر لاکچری و سرمایه دار وجود دارد. به طور مثال کارشناسان مختلف این حوزه در «وبلاگ مسافر لاکچری»معتقدند که مسافر لاکچری در میان مسافران، گرایش زیادی به تجربیات خاطره انگیز و منحصر به فرد دارد که برای عامه مردم و مسافران معمولی، در دسترس نیست.
مسافر لاکچری یا Luxury Traveller
استیو آلن، از آژانس Wexas Tailor–made Travel معتقد است: در حالی که «حالت سفر و نوع اقامتگاهی که توسط مسافران لاکچری استفاده میشود، میتواند از هتل 5 ستاره تا اماکن قدیمی و اقامتگاه بومگردی (Eco-style Lodge) متفاوت باشد اما در نهایت، «درون مایه همه آنها یکسان است، تجربه ای که قرار است خاص و ویژه باشد.»
با این وجود زیربنای این ترجیحات برای یک مسافر لاکچری، پرداخت هزینه مقدماتی یا Upfront Cost به عنوان پیش پرداخت این تجربیات است که فقط برای افرادی با درآمد بالا امکانپذیر است.
موسسه تراولایز (Travellyze) با پیروی از درک و شناخت درست نیازهای مسافر لاکچری متغیرهای مختلفی را مشخص کرده که تجربه های لذتبخش و گرفتن فیدبک مناسب را برای مسافر لاکچری تضمین میکند.
یکی از مدیران موسسه در مورد این سیاست جدید میگوید: ما در میان مارکت اروپایی اروپایی، مسافران هدفی را انتخاب کردیم که حداقل بودجه سالانه 1000 دلاری را برای تعطیلات خانوادگی خود اختصاص میدهند.
شناخت آنچه که به ” بودجه لاکچری برای سفر ” اشاره دارد از کشوری به کشور دیگر متفاوت است و با واقعیتهای اقتصادی آن کشور همخوانی دارد. با این حال، اعداد و ارقام به دست آمده، میانگین گستردهای را در بین بازارهای اروپایی نشان میدهد. این آمار زیرساختی را ارائه میکند که ما از آن طریق مفهوم و کانسپت مسافر لاکچری را بهتر درک میکنیم تا راهبردهای بازاریابیمان را بر همان اساس تقویت کنیم.
بررسی آمار مسافران لاکچری در اروپا
آمار به دست آمده از این مسافران در تحقیقات تراولایز ما را به نتایج جالبی می رساند.
به طور مثال زیر 3 درصد از جمعیت بزرگسالان جزو بازار انتخابی هستند (چیزی در حدود 9.873.700 نفر از جمعیت).
بیشتر مسافران لاکچری را مردان بزرگسال تشکیل می دهند، نزدیک به شصت درصد از کل آمار مارکت مورد مطالعه.
آنها بیشتر افراد 25تا 34 ساله هستند (22 %) و در تضاد با متوسط افراد اروپایی قرار میگیرند. بیشترشان مدرک ارشد یا مشابه آن و بالاتر دارند (33%).
این آمار همچنین نزدیک به میزان افرادی است که مدرک کارشناسی یا مشابه آن را دارند (32%).
اکثریت جمعیت مورد مطالعه افراد متاهل هستند یا در زندگی شخصی خود پارتنر یا شریک دارند ( 56 درصد).
تفاوت ها و شکاف های اروپایی
با این وجود باید تاکید کرد که در عین همخوانی زیاد اما تفاوتهای بسیاری نیز در میان بازرارهای اروپایی وجود دارد. به عنوان نمونه، در انگلستان متوجه یک تراکم پنجاه پنجاه و برابر بین مسافران مرد و مسافران زن با درآمدهای بالا و متقاضی سفرهای لاکچری شدیم.
همچنین باید ذکر کنیم که نتایج تحقیق در اروپا تحت تاثیر نابرابری گسترده بازارهایی همچون بازار گردشگری اسپانیا است، جایی که 72 درصد از صاحبان درآمد بالا را مردان تشکیل می دهند و خبری از برابری موجود انگلستان نیست.
نکته جالب توجه این است که حضور بدون همراه و پارتنر ( همسر -دوست دختر یا دوست پسر – نامزد – هم خانه و …) در این گروه مسافران و در این بازارها وجود ندارد.
اما تفاوت هایی با درون مایه مشترک و اختلافات بنیادین در مارکت های مختلف وجود دارد که شکاف های قابل تاملی در نتایج به دست آمده ایجاد می کند. به طور مثال در بیشتر بخش های اروپایی این مسافران تقریبا در تمام سنین دیده میشوند.
انگیزههای سفر از دید یک مسافر لاکچری
دوستان و خانواده به عنوان اولین پارامترهای انگیزه بخش برای سفر در متوسط جمعیت اروپایی قرار دارند .
نقش حائز اهمیت برنامههای سفری تلویزیون (در حدود 36%) دومین منبع الهام مسافران لاکچری اروپا است. البته زمانی که این درصد را با جمعیت قشر متوسط اروپا مقایسه کنیم این پارامتر به پنجمین منبع الهام مسافران منتقل می شود.
نکته قابل توجه در کل این تحقیقات، اهمیت شبکههای اجتماعی، به طور ویژه اینستاگرام و فیس بوک است که سومین و پنجمین منبع مهم الهام بخشیدن برای سفر کردن هستند ( به ترتیب 35% و 32% درصد).
علاوه براین، منابع و رفرنس های آنلاین نیز اهمیت ویژهای در این جانمایی منابع الهام بخش دارند. مواردی نظیر موتورهای جست و جوی گوگل و بینگ با نزدیک به 33% و سایتهای آنلاین نظرسنجی با حدود 29% آمار، این لیست شش گانه را تکمیل میکنند.
ادامه کووید 19 و تاثیر آن بر سفرهای لاکچری
مورد دیگری که در نتایج به دست آمده از اروپا را اهمیت دارد، عامل همه گیری کووید 19 یا کرونا است. پارامتری که نزدیک به سه سال است که بر انتخاب مقصد مسافران لاکچری در حال تاثیر گذاری است.
طبق مطالعات ما تمیزی و پاکیزگی 39% و رعایت استانداردهای سلامتی و بهداشتی با %3) اولین و سومین عامل مهم و اثرگذار بر مسافران هستند.
این پارامترها پس از بحران همه گیری و پاندمی کرونا افزایش قابل توجهی نیز پیدا کرده اند و مهم تر شده اند.
گرایش بعدی برای سفر که باید به آن توجه داشت، توانایی افراد برای زندگی با تجربیات جدید است که امسال افزایش 37% درصدی نسبت به سال 2020 داشته است. این گرایش به تجربیات جدید و متفاوت سفر در میان ویژگیهای سفرهای لاکری که بعد از همه گیری کرونا گزارش شده است دارای رشد زیادی بوده است.
بسیاری از گردشگران و مسافران اکنون و پس از قرنطینه های طولانی و در خانه ماندن های پر از دلهره به دنبال تجربیات جدید و هیجان انگیز هستند.
همانطوری که بالاتر مطرح شد، مسافران لاکچری همیشه به دنبال تجربیات جدید و منحصر به فردی هستند،که بر اهمیت این موضوع می افزاید.
مسافران لاکچری چگونه سفر خود را رزرو میکنند؟
سی و نه درصد از مسافران لاکچری پروازهای شان و هتل های خود را به طور جداگانه و از طریق آژانسهای مسافرتی و پورتالهای آنلاین، رزرو و انتخاب میکنند.
این انتخاب ها از بین پکیجهای مسافرتی آنلاین و از طریق آژانسهای مسافرتی و پکیج های رزرو نمایندگان آژانس های مسافرتی به صورت حضوری یا از طریق ایمیل و تلفن (هر دو کمتر از یک سوم) صورت می پذیرد.
آمار نمایندگان آژانس های مسافرتی لوکس برای انتخاب و رزرو مسافران نکته ویژهای دارد. چرا که مقداری کمتر از دو برابر مسافران اروپایی را در برمیگیرد. این موضوع با گرایش آژانسهای مسافرتی لوکس و سفارشی برای برآورده کردن هر نیاز و خواسته مسافران بیشتر قابل درک است.
آنها هر نیاز و خواسته شما به عنوان مسافر لاکچری و سرمایه دار را برآورده میکنند که در تطابق با میزان آمار به دست آمده نیز قرار دارد.
آنها در زمان رزرو سفرهای بزرگ و خاص شما، آسودگی و راحتی فوق العاده ای را ارائه میکنند، بنابراین نباید تعجب برانگیز باشد که چه اندازه برای مسافران لاکچری محبوب هستند.
تعطیلات تابستانی و آفتاب ساحلی، انتخاب اول یا آخر ؟
کمتر از نصف مسافران لاکچری، تعطیلات ساحلی و سفر به مناطق گرمسیری و آفتابی را به عنوان سفر مورد علاقه خود ترجیح میدهند.
شاید در نگاه اول برایتان عجیب باشد اما این موضوع معیار و پارامتر انتخاب اروپاییها را نشان میدهد. چرا که طرفداران سفرهای آرامش بخش (relaxing holidays ) و دهکده های سلامتی (جایی که فرد میتواند استراحت کند و با انرژی کمتری کار انجام دهد) میزان 40 درصد امار را تشکیل می دهد.
تعطیلات در شهرهای بزرگ نیز بسیار محبوب هستند و آمار 33 درصدی از جواب مسافران لاکچری برای انتخاب این مکانها را نشان می دهد.
با وجود مخارج بالا و هزینه زیاد بسیاری از کلانشهرهای دنیا اما با وجود پیشنهادهای لوکس آنها برای سفر، میتوان علاقه مسافران را برای سفر به این شهرها مشاهده کرد.
مسافران لاکچری بیشتر چه زمانی به سفر میروند؟
تراولایز در این تحقیقات به کاربران اجازه داده است تا محبوبترین بازه زمانی سفر را بر اساس مدت زمان اقامت و شهر مقصد خود انتخاب کند.
زمانی که این اطلاعات را بررسی میکنیم و به اینکه چه افرادی سفرهای طولانی بین المللی را انتخاب میکنند، متوجه میشویم که سفر در ماه های آگوست و پس از آن جولای و ژوئن بیشترین طرفدار را دارند.
نکته حائز اهمیت، تفاوت انتخاب آنها با نرم مسافران متوسط اروپایی است. در نمودارهای زیر میتوانید تفاوتهای آشکاری را بین هر دو گروه برای زمان و مقصد سفرهایشان مشاهد کنید.
در این نتایج نه تنها مسافران لاکچری درصد بالایی از مسافران همیشگی در تمام ماه های سال را تشکیل میدهند (به دلیل درآمد خالص یا Disposable Income بیشتر برای رفتن به سفر)، بلکه با اینکه برای این رنج از مسافران ارائه تخفیف زیادی را در فصول بعد از تابستان هم مشاهده نمیکنیم.
اما با همین شرایط نیز همچنان مسافران لاکچری توانایی بیشتری برای سفر کردن دارند و برای رفتن به تعطیلات محدودیت زمانی مشخصی ندارند.
ایتالیا، مقصد شماره یک گردشگری لاکچری
در سایت Travellyze، همچنین رده بندی تصویری بر اساس یک الگوریتم جامع سه بعدی به عنوان مبدا بررسی و پردازش اطلاعات به دست آمده ارائه می شود. این الگوریتم بر اساس سه عامل درک، تجربه و آگاهی استوار است.
تمام این معیارها به صورت جداگانه بررسی میشوند تا تصویری کلی از هر مقصد را خلق کنند.
بطور مثال برای یک مسافر لاکچری اروپایی، بهترین مقصد ایتالیا و پس از آن اسپانیا و آمریکا هستند.
در حالی که دو مقصد نخست یعنی ایتالیا و اسپانیا؛ محصولات لوکس و جذابی را در قالب پکیج هتلهای لوکس و تجربیات تفریحی ویژه نمایش میدهند. برای همین اهمیت این مقاصد گردشگری در میان بسیاری از گروههای دیگر مسافران نظیر مسافر قشر متوسط اروپایی بالا است.
همچنین، این موضوع نشان میدهد که هر دو مقصد اروپایی فوق، طیف جذابی از پیشنهادهای گردشگری را ارائه میدهند تا متناسب با تمامی سلایق و درآمدهای مردم باشد.
در آن طرف قضیه، آمریکا که در فهرست مسافران لاکچری در جایگاه سوم مقاصد محبوب قرار دارد، به عنوان بیست و یکمین مقصد گردشگری برای یک مسافر اروپایی معمولی و متوسط در این فهرست قرار می گیرد.
این تفاوت چشمگیر با 18 جایگاه فاصله در مقایسه با انتخاب مقصد گردشگری برای مسافران لاکچری به دلایل مختلفی جای تامل و بررسی دارد.
ایالات متحده آمریکا همیشه یک محصول لوکس را ارائه میدهد و برای ایجاد جذابیت سفر بیشتر از تنها یک مقصد گرانقیمت بودن را به نمایش میگذارد.
این موضوع به دلیل هزینه های افزایش یافته برای رسیدن به آمرکا، نرخ تبادل ارز نامطلوب به ویژه در زمان فعلی برای مسافران اروپایی و همچنین مخارج گرانتر و سرسام آور شهرها و مقاصد گردشگری پر طرفدار در آمریکا تشدید شده است.
برای همین تا زمانی که آمریکا با مقاصد اروپایی ارزانتر با همان شرایط لاکچری مقایسه میشود جایگاهش بالاتر نخواهد آمد.
برای همین آمریکا مقصد گردشگری دوست داشتنی و جذاب برای اروپایی های با درآمد بالا است. اما برای اروپاییان متوسط و در حد نرم درآمدی، انتخاب جذابی محسوب نمی شود.